5u05
De wereld vandaag
dinsdag 5 juli
23°C
0 km

Geel bouwt nieuwbouw voor opvang minderjarige vluchtelingen

Aan Kwakkelberg in Geel is gestart met de bouw van een nieuwbouw voor het lokaal opvanginitiatief (LOI) voor niet begeleide buitenlandse minderjarigen. Dat moet midden 2023 klaar zijn.

Het huidige huurpand in de Technische Schoolstraat, waar het LOI sinds 2005 gevestigd is, is totaal verouderd en versleten. De nieuwbouw voorziet in alle noden om een degelijke begeleiding te kunnen bieden. Er is voldoende ruimte voor de jongeren, het personeel en materiaal. Dankzij een polyvalente ruimte en tuintje is er binnenkort meer aandacht voor verbinding en vorming mogelijk. 

Zelfstandig wonen

In nieuwe gebouw is er plaats voor veertien minderjarige vluchtelingen. Zij kunnen er minstens zes maanden en gemiddeld een jaar verblijven. Ze worden er voorbereid op zelfstandig wonen. De studio’s bevatten een kitchenette, sanitair en kleine leefruimte. Daarnaast zijn er iets grotere doorgangs-/noodwoningen voor acute huisvestigingsproblemen, een polyvalente zaal en een kantoor voor de medewerkers van het LOI.

Het gebouw werd ontworpen met het oog op duurzaamheid. Het wordt opgetrokken uit kruislaagshout, afgewerkt met essenhout. Er wordt ook verwarmd met warmtepompen.