9u52

Geel test parasietnestkasten voor bestrijding eikenprocessierups

De piek in het aantal eikenprocessierupsen ligt ondertussen achter ons. De eerste vlinders worden eind juli verwacht, maar de meesten komen pas begin augustus uit.

In Geel werden dit jaar al meer dan 2000 nesten verwijderd. De stad blijft ondertussen actief zoeken naar nieuwe manieren om de eikenprocessierupsen op een biologische manier onder controle te houden. Zo neemt ze via de provincie deel aan een onderzoeksproject gesteund door de Europese Unie. In Geel en Meerhout installeert de provincie op vier verschillende locaties speciale parasietnestkasten die het aantal rupsen tegen volgend jaar moeten verminderen. Er zal op die locaties geen andere bestrijding gebeuren om een correct beeld te verkrijgen van het resultaat. 
 

Principe van zo’n kast

In de kasten worden nesten van eikenprocessierupsen geplaatst. De kasten zijn zo ontwikkeld dat de vlinders van de eikenprocessierups niet kunnen ontsnappen als ze uitkomen en sterven,De sluipvliegen, die de poppen van de rups eten, kunnen wél vrij in en uit vliegen door de kleine openingen. Zij kunnen zich dus wel makkelijk voortplanten. Het aantal natuurlijke vijanden van de processierups kan dus tegen volgend jaar stijgen, terwijl het aantal eikenprocessierupsen zou moeten dalen.