19u38

Geels uitgaansleven geteisterd door minderjarige 'hyena's'

Oppositiepartij Open VLD wil dat er iets gebeurt aan de zware vechtpartijen in Geelse cafés en op fuiven. De afgelopen 5 maanden moest de politie zowat elk weekend enkele keren tussen komen nadat jongeren met elkaar op de vuist waren gegaan.  Het gaat volgens cafébazen vaak om dezelfde groep minderjarigen die willekeurig slachtoffers uitkiezen.

 Volgens de horeca gaat het vaak hetzelfde groepje van minderjarigen dat andere cafébezoekers uitdaagt, zegt Gareht Van der Velde van café De Sport in de Peperstraat. "Ik kan het een beetje vergelijken met de dierenwereld. Het zijn een groep hyena's. Die komen met een groep binnen en gaan uitdagen, ze komen aan de kont of borsten van de meisjes of bij de jongens met de schouder ertegen lopen. Echt reactie uitlokken. Het minste dat er dan reactie is, zit het spel op de wagen."

De politie moest de eerste 5 maanden van dit jaar al 84 keer tussen komen. Dat is niet veel meer dan dezelfde periode voor corona in 2019, maar de vechtpartijen worden intenser, en de onruststokers die voelen zich vaak onaantastbaar. 

Oppositiepartij Open VLD stelt een betere informatiedoorstroming naar de cafébazen voor: zij moeten weten wie de rotte appels zijn. Maar de horeca wil nog een stap verder gaan en vraagt dat er plaatsverboden komen.