5u53

Geen kermis in Turnhout deze zomer

Er komt deze zomer geen kermis in Turnhout. Dat heeft het stadsbestuur beslist na uitgebreid overleg met onder andere de hulpdiensten. De kermis laten doorgaan op de Grote Markt was geen optie, want daar kon de veiligheid niet gegarandeerd worden. En ergens anders de kermis opstellen, zagen de foorkramers zelf niet zitten.

De afgelopen dagen en weken zaten de stad en de foorkramers geregeld rond de tafel. Voor het stadsbestuur was het belangrijk dat de kermis in veilige omstandigheden kon verlopen. Dat bezoekers voldoende afstand kunnen houden voor het corona-virus. Daarvoor zouden de kermiskramen dan volledig moeten afgeschermd worden van de terrassen op de Grote Markt. En er zou maar 1 ingang zijn. Alle bezoekers zouden dan geteld worden en er zouden maar 400 mensen tegelijk binnen mogen. Dit vonden de hulpdiensten niet veilig en niet werkbaar. Zeker niet als je weet dat er elke dag zo'n 5000 mensen naar Turnhout-kermis komen. En deze zomer misschien nog meer, omdat veel mensen niet op vakantie gaan.

Geen kermis dus op de Grote Markt. Maar ook niet ergens anders, aan de rand van de stad. Dat zagen de foorkramers zelf sowieso niet zitten. Volgens hen was het sop de kool niet waard, als ze niet in het stadscentrum kunnen staan. Want dan zou er te weinig volk passeren en zouden ze niet voldoende inkomsten hebben. De foorkramers hebben al heel wat verliezen geleden dit jaar. Want door de corona-crisis mochten kermissen maandenlang niet doorgaan. En daarvoor werden al een paar kermissen afgelast door het noodweer. Turnhout-kermis, de grootste foor in de Kempen in de zomer, had een deel kunnen goedmaken. Maar de kermis gaat dus niet door.

insluiten