14u31

Geen kerstmarkt in Berlaar dit jaar

Ook dit jaar zal er in Berlaar geen kerstmarkt zijn. "De huidige coronamaatregelen zorgen voor een aantal praktische moeilijkheden", klinkt het bij het gemeentebestuur. De gemeente gaat wel andere kerstacties ondersteunen.

Traditioneel vindt de kerstmarkt in Berlaar plaats op de laatste vrijdag voor kerstavond. Dat zou dit jaar 17 december zijn. Maar net als vorig jaar wordt er noodgedwongen een streep getrokken door het evenement.

“Het was dan ook een moeilijke keuze om ook dit jaar nog geen kerstmarkt te organiseren”, verduidelijkt burgemeester Walter Horemans. “We zaten hierover de afgelopen weken meermaals samen, ook met de veiligheidsdiensten, en daarbij kwamen er onder de huidige coronamaatregelen toch een aantal praktische moeilijkheden naar boven.”

Covid Safe Ticket

Het marktplein in het centrum van Berlaar is doorgaans het decor voor de kerstmarkt. Maar rond de markt wonen veel mensen.  “Dat maakt het niet evident om met het Covid Safe Ticket te werken, omdat er zo tientallen extra ingangen zijn", klinkt het. "Dat betekent dat we maatregelen, zoals het dragen van een mondmasker, zouden moeten invoeren, wat het gezellige karakter van het evenement ondermijnt."

Ook uitwijken naar een andere locatie, waar toegangscontrole makkelijker zou zijn, is geen optie. Want is voor de handelaars rond het dorpsplein veel moeilijker.

"Omdat de coronaperiode ons leerde dat maatregelen ook nog kunnen wijzigen, gebruiken we het voorziene budget daarom dit jaar liever voor de ondersteuning van andere kerstacties", besluit de burgemeester.

Foto: Archief