9u16

Geen verhoogde PFAS-waarden bij baby's in 3xG-onderzoek Mol, Dessel en Retie

De gezondheidsstudie 3xG (Gezondheid-Gemeenten-Geboorten) onderzoekt al sinds 2010 van 301 kinderen uit Dessel, Mol en Retie van bij de geboorte tot hun 18de verjaardag. Daarbij wordt ook al jaren meerdere PFAS in het navelstrengbloed van pasgeborenen gemeten. De resultaten die vermeld worden in het eerste onderzoeksrapport van 2013 zijn geruststellend. Want er werden voorlopig geen verhoogde PFAS-waarden vastgesteld, integendeel. De tweede meting, wanneer de kinderen 7 jaar zijn, wordt dit jaar afgerond.

PFAS, of perfluorverbindingen, kunnen doorheen de placenta of moederkoek via de navelstreng in het bloed van het ongeboren kind terecht komen. Na de geboorte kunnen baby’s ook aan perfluorverbindingen worden blootgesteld via de moedermelk. In het navelstrengbloed van 150 baby’s, geboren tussen 2011 en 2012, werden bij de geboorte meerdere PFAS gemeten: ook de meest gekende PFOS en PFOA.

De resultaten werden eerder al gepubliceerd en staan vermeld in het eerste onderzoeksrapport van de 3xG studie uit 2013. Maar na alle commotie rond PFOS-vervuiling in Zwijndrecht, worden ze opnieuw onder de aandacht gebracht. De conclusie is geruststellend: de gehalten PFAS bij de baby’s die opgenomen zijn in de 3xG-studie, waren lager dan de Vlaamse gemiddelden bij baby’s uit dezelfde periode.