22u03

Groen licht voor heraanleg begraafplaats Wezel

De Molse gemeenteraad heeft het licht op groen gezet voor de heraanleg van de begraafplaats in Wezel, bij Mol. De begraafplaats heeft nu een kille uitstraling en er was niet meer genoeg plaats voor de nieuwe begravingen. Daarom drong een opfrisbeurt zich op. Graven van meer dan 30 jaar oud, zonder geldige concessie, moeten plaats maken voor de nieuwe invulling van de begraafplaats. Daarvoor liep het afgelopen jaar een openbaar onderzoek, om de nabestaanden de ruimte te geven om bezwaar aan te tekenen.

Ontgravingen

Om de plannen voor de begraafplaats in Wezel te realiseren, moet er ruimte gemaakt worden. Graven ouder dan 30 jaar, waarvan de concessie verstreken is, kwamen daarom in aanmerking tot ontgraving. In totaal ging het om 441 graven die mogelijk verwijderd zouden worden. Voor 34 graven tussen 10 en 30 jaar oud werd een verplaatsing voorgesteld. 

De graven die mogelijk zouden verdwijnen, kregen na de informatievergadering van oktober 2021 bordje met de aankondiging. Daarna kregen de nabestaanden een jaar de tijd, gedurende de periode dat het openbaar onderzoek liep, om bezwaar aan te tekenen. 

In totaal dienden 54 nabestaanden een bezwaarschrift in, maar sommige vroegen ook uitdrukkelijk om een graf te verwijderen. Wie besliste om het graf niet te laten verwijderen, nam dan automatisch de onderhoudsplicht op zich.

Bij de ontgravingen die wel doorgaan, worden de menselijke resten met respect overgebracht naar een ossuarium. Daar komt dan een passende gedenkplaat met alle namen te staan.

Bezoekerscomfort

Na de heraanleg moet de begraafplaats in Wezel er veel aangenamer uitzien. Meer groen moet zorgen voor een minder kille uitstraling en verharde paden, een overdekte afscheidsruimte, nieuwe zitbanken en extra parkeerplaatsen (ook voor personen met een beperking) moeten het bezoekerscomfort doen stijgen.

Foto: Gemeente Mol