11u07

Groen licht voor restauratie Lakenhalle in Herentals

Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele zet het licht op groen voor de restauratie aan de Lakenhalle in Herentals. De Vlaamse overheid kent hiervoor een premie van 1.064.876,43 euro toe.

Opknapbeurt

Deze middelen komen uit het relanceplan Vlaamse Veerkracht, waarmee de Vlaamse Regering 4,3 miljard euro investeert om het economisch en maatschappelijk weefsel te herstellen na de coronacrisis.

“De trouwzaal en de tentoonstellingsruimte van de Herentalse Lakenhalle krijgen een opknapbeurt. De gipsen beelden van beeldhouwer Charles Fraikin krijgen dankzij dit restauratieproject opnieuw een tentoonstellingsruimte op de zolder”, zegt minister Matthias Diependaele. 

“Onroerend erfgoed vertelt vaak een lokaal verhaal en geeft mee vorm aan onze Vlaamse identiteit. Zo ook de Lakenhalle van Herentals. Dankzij middelen uit het relanceplan kunnen de eigenaars van monumenten een ondersteuning krijgen om de waarde van het erfgoed te bewaren.”
 
De trouwzaal, de tentoonstellingsruimte op het gelijkvloers en de zolder van de Lakenhalle zullen gerestaureerd worden. 

Sint-Martinuskerk in Olen

Ook de Sint-Martinuskerk in Olen krijgt een opknapbeurt. De Vlaamse overheid voorziet hiervoor een premie van 243.760,00.

“De buitenkant van de Sint-Martinuskerk is al gerestaureerd. De binnenkant wordt nu verder aangepakt. Daarna kan de kerk voor andere activiteiten gebruikt worden naast de erediensten”, aldus minister Matthias Diependaele. 

De barokke altaren vertonen stabiliteitsproblemen en de verflagen schilferen af. De houtverbindingen zijn op vele plaatsen los en beschadigd door insecten.

Beschadigingen worden hersteld en de altaren krijgen een preventieve houtbehandeling. Marmerschilderingen worden gerestaureerd en storende overschilderingen worden verwijderd.