15u00

H. Hartziekenhuis Mol is koploper in vNOTES behandelingen

Het H. Hartziekenhuis in Mol heeft al 50 patiënten behandeld met de nieuwe operatietechniek vNOTES. Die techniek voor gynaecologische ingrepen leidt tot minder pijn na de operatie, kortere ziekenhuisopname, minder complicaties en geen zichtbare littekens.

De dienst gynaecologie gebruikt de techniek sinds eind 2019 onder meer bij het verwijderen van de baarmoeder, eierstokken, cystes of na sterilisatie. Bij de techniek wordt gebruik gemaakt van de natuurlijke openingen van het menselijk lichaam, zoals de mond, vagina, urinebuis en rectum, om toegang tot de buikholte te verkrijgen.

Ook de artsen hebben baat bij deze methode. Tijdens de ingreep kunnen zij immers een betere ergonomische houding aannemen en hebben zij een beter zicht op het operatiegebied.

“De ingreep werd mij aangeleerd door Jan Baekelandt, gynaecoloog in het Imeldaziekenhuis in Bonheiden", zegt dokter Jona Vercammen (foto). "Hij heeft deze techniek mee ontwikkeld en doet deze in België al een aantal jaren. Sinds 2019 wordt dit soort operatie door ieder van ons team gynaecologen aangeboden aan de patiënt. Ondertussen zijn we allemaal overtuigd van de voordelen ervan.”