22u30

Hannes Anaf (Vooruit): "Nog steeds heel wat onduidelijkheid over leidingstraat"

"In het dossier over de mogelijke pijpleiding tussen de Antwerpse haven en het Ruhrgebied blijven nog heel wat onduidelijkheden", zegt Vlaams parlementslid Hannes Anaf (Vooruit). Het dossier werd deze week besproken in de commissie, maar de antwoorden van minister Dermir brachten geen duidelijkheid volgens Anaf. "De onduidelijkheid moet dringend weggenomen voor de mensen die op één van de mogelijke tracés wonen, dit weegt op hen", aldus Anaf.

Op dit moment liggen er 3 mogelijke tracés (zie onder) op tafel voor de leidingstraat, die lopen door heel wat gemeenten. "In de Kempen gaat het over de gemeenten Balen, Beerse, Geel, Grobbendonk, Herentals, Herenthout, Kasterlee, Laakdal, Lille, Meerhout, Mol, Olen, Rijkevorsel en Westerlo", aldus Anaf.

Na een vraag aan minister van Omgeving Demir in de bevoegde commissie is de onzekerheid lang niet weggenomen volgens oppositiepartij Vooruit. De partij is ook nog niet overtuigd van het nut van de pijpleiding voor de petrochemische sector.

“Als men zo’n groot project wil uitrollen, dan moeten er garanties zijn op het vlak van duurzaamheid, compensaties, enz. En die zijn er vandaag niet. Niet voor ons, niet voor de natuur, en niet voor de mensen die op de voorgestelde tracés wonen. Wij vragen de Vlaamse regering daarom opnieuw om ons te overtuigen van het nut van die leidingstraat", belsuit Hannes Anaf.