12u14

Heistse ambulancedienst mag blijven

De Heistse ambulancedienst van de brandweer blijft actief binnen Hulpverleningszone Rivierenland. Daarmee is een mogelijke privatisering afgewend. Dat schrijft Gazet van Antwerpen.

De ambulancedienst van de brandweerpost in Heist werd de voorbije maanden grondig geëvalueerd. De werking en de kosten van deze dienst werden doorgelicht. 

Lange aanrijtijd

Daaruit bleek dat de ambulancedienst erg waardevol is voor Heist-op-den-Berg Doordat de gemeente geen eigen ziekenhuis heeft, zijn de aanrijtijden van een ziekenwagen vrij lang. Een mug met spoedarts heeft gemiddeld 20 minuten nodig om ter plaatse te komen. Daardoor kan zeer kostbare tijd verloren gaan. Om die reden heeft de gemeente altijd geïnvesteerd in de ambulancedienst. Zo zit er een verpleegkundige die ook spoedmedische handelingen kan stellen in de ziekenwagen. Die kan de toestand van het slachtoffer stabiliseren om daarna naar het ziekenhuis te kunnen rijden.
 

Als de brandweerzone de ambulancedienst zou afstoten, dan waren er twee mogelijkheden: de gemeente kon de werking overnemen of de ambulance zou geprivatiseerd worden. Maar zover hoeft het dus niet de komen.