0u46

Heistse ijsbaan bestaat 50 jaar: van aardappelveld naar trainingspiste van Olympia

De ijsbaan in de Kasteelstraat in Heist-op-den-Berg bestaat 50 jaar. Op 2 december 1972 opende de ijsbaan voor de eerste keer de deuren. Vroeger was er op die locatie een aardappelveld. In april 1972 werden er nog 2 hectare aardappelen geplant, maar begin juni van dat jaar moesten die jonge aardappelen al plaats maken voor de ijsbaan. De ijsbaan is vooral bekend geraakt als de ijspiste waar de Antwerpse ijshockeyclub Olympia trainde.

Olympia

Toen in 1973 de Antwerpse ijshockeyclub Olympia naar de ijspiste van Heist verhuisde, werd ze pas echt op de kaart gezet. De Nederlandse IJshockeybond had de regeling voor het seizoen plots omgegooid, waardoor de wedstrijden al midden oktober, veel vroeger dan normaal, begonnen. Het Antwerpse sportpaleis opende pas in december de deuren en ook in Deurne kon Olympia niet terecht. De ijsbaan in Heist was dus een redder in nood voor het ijshockeyteam.

Zamboni

De ijsbaan in Heist is al die jaren in privébezit gebleven. In 50 jaar tijd hebben slechts drie mensen zicht ontfermd over het onderhoud van het ijs. De eerste 10 jaar na de opening van de ijsbaan reed Frans Lavrijsen op de ijsdweilmachine, ook wel zamboni genoemd. Hij werd opgevolgd door Jos Bruyndonckx, die 30 jaar lang het ijs dweilde. Nu staat Benny Grieten, een oud-ijshockeyspeler, in voor het onderhoud van het ijs. 

Door de jaren heen kende de ijsbaan heel wat mooie tradities, zoals de 'Tienerbeurt' op zaterdagnamiddag. DJ Luc Derdin, toen DJ bij radio Luxemburg, zorgde elke zaterdag voor de juiste beats op de schaatsbaan. Dat feest trok elke week makkelijk 1500 schaatsers naar de ijspiste. Maar ook tegenslagen vielen voor, zoals een brand in de technische ruimte in 1994 waarbij een groot deel van de techniek sneuvelde. Straks meer in RTV Vandaag.

Foto’s: RTV