15u59

Herentals plaatst regenboogloper en -bankjes

Het Herentalse stadsbestuur gaat een duurzame regenboogloper aanleggen aan het administratief centrum. Daarnaast komen er in deelgemeenten Morkhoven en Noorderwijk ook bankjes in regenboogkleuren. De beslssing komt er als reactie op de verbrande regenboogvlag aan het administratief centrum in maart (foto).

Net als veel andere steden en gemeenten hing ook Herentals in maart een regenboogvlag uit als teken van verdraagzaamheid en tegen elke vorm van racisme of discriminatie. Maar op 29 maart werd ze verbrand teruggevonden voor het administratief centrum. Een actie van onbekenden die op veel verontwaardiging stuitte.

17 mei

Als reactie daarop wil de stad een duidelijk signaal geven. "Vanaf 17 mei aanstaande, de internationale dag tegen homo- en transfobie, tot lang nadien, laten we regenbogen schijnen. In Herentals en ver daarbuiten", zegt schepen van Gelijke Kansen Bart Michiels. "Zo gaan we voor het administratief centrum een duurzame regenboogloper uitrollen. Ook een aantal Netelandgemeenten verklaren zich solidair en doen hetzelfde in hun centrum."

"In Morkhoven, Noorderwijk en Herentals zetten we een regenboogbank. En later nog veel meer, want we willen de verbinding leggen met ons bankcontact-project, dat sowieso al staat voor hartelijkheid, dialoog en verbinding", klinkt het. "We laten overal onze gloednieuwe regenboogvlaggen en -banieren wapperen. Ook op sociale media willen we mensen en organisaties motiveren om hun banners te veranderen."

Regenboogbeleid

"Het gaat dus om veel meer dan een regenboogzebrapad. Maar tegelijk lijkt het me nog niet genoeg. We starten hiermee een regenboogbeleid, maar we moeten mijns inziens ook verder durven gaan dan symbolen. Maar hiermee is alvast de aanzet gegeven", besluit de schepen.