5u44

Huisartsen niet akkoord met nieuwe teststrategie van overheid

De huisartsen zijn niet te spreken over de nieuwe teststrategie op corona van de overheid die werd gelanceerd. Tot nu moest je bij een hoogrisicocontact twee keer een pcr-test afleggen, op dag één en dag zeven. Maar de ministers van Volksgezondheid hebben beslist dat voor wie gevaccineerd is, één test op dag één voldoende is. Heel wat huisartsen vinden de nieuwe teststrategie een slecht idee.

Onder hen ook Stijn Festraets van groepspraktijk Koeipoort in Mechelen: "Ten eerste ga je heel veel besmettingen missen want de meeste mensen worden pas besmettelijk na een aantal dagen. Ten tweede gaat dat de druk bij de huisartsen niet wegnemen want de contactopsporing doet er soms dagen over om iemand te contacteren en een code door te geven. Al die mensen vernemen dan van hun contact, familie of kennis van 'oei ik ben positief'. Dus die bellen dan onmiddellijk naar de husiarts voor een code omdat ze bij contactopsporing niet tijdig terecht kunnen."

Huisarten zien liever een test op dag vijf, tot dan moeten mensen in quarantaine. Maar volgens de overheid is het belangrijk dat iedereen met een hoogrisicocontact zich zo snel mogelijk laat testen, op die manier zou ook de afwezigheid op het werk minder lang duren.