1u57

Hulp aan Huis bijna over de kop: “zit niets anders op dan lonen te verlagen”

Hulp aan Huis, een dienstenchequebedrijf uit Bornem, heeft zijn personeel een stevige loonsverlaging opgelegd. Dat meldt de Gazet Van Antwerpen. Dat komt omdat Hulp aan Huis financieel in zeer slechte papieren zit en het voorbestaan van het bedrijf in het gedrang komt. De poetshulpen kregen een voorstel tot loonsverlaging in de bus, een soort van bijlage bij hun arbeidscontract, dat ze moesten ondertekenen en terugsturen. Volgens de Federatie van dienstenchequebedrijven gaat het om een uiterst ongewone maatregel en kan Hulp aan Huis zijn werknemers niet verplichten om het voorstel te ondertekenen.

Het uurloon van de poetshulpen zou zakken van 14 euro naar 13,37 euro. 13,37 euro wordt dan het nieuwe uurloon na de geplande indexering van 1 oktober. Dat komt neer op een daling van zo’n 140 euro bruto per maand. Dit terwijl de lonen door indexering eigenlijk zouden moeten stijgen.

Hulp aan Huis is een klein bedrijf met slechts een honderdtal poetshulpen in dienst. Volgens de zaakvoerder is de financiële toestand van het bedrijf zo slecht dat er niets ander opzit dan de lonen te verlagen. Federgon, de Federatie van dienstenchequebedrijven, raadt het bedrijf af om de maatregel door te drukken. Bovendien kan het bedrijf zijn werknemers niet verplichten om het loonvoorstel te ondertekenen. Daar komt nog eens bij dat, als ze toch ondertekenen, werknemers nog altijd hun gelijk kunnen halen in de arbeidsrechtbank als ze het voorstel aanvechten.

Foto: Unsplash