21u00

Hulplijn om testcode aan te vragen na hoogrisicocontact

De zes gemeenten van de Eerstelijnszone Zuiderkempen (Geel, Laakdal, Meerhout, Westerlo, Hulshout en Herselt) zijn vandaag gestart met een hulplijn om inwoners na een hoogrisicocontact snel aan een testcode te helpen. Door de vele besmettingen moeten mensen soms dagen wachten op een telefoontje van de Vlaamse contactopsporing. Door zelf testcodes aan te maken kunnen mensen sneller terecht in een testcentrum.

Grote vraag naar testcodes

Dit initiatief komt er op vraag van de huisartsen die de laatste weken overspoeld worden met vragen naar testcodes. De huisartsenpraktijken en wachtposten verzuipen vandaag in het werk door het massale aantal coronabesmettingen.Daar komt nog eens bij dat de Vlaamse contactopsporing verantwoordelijk voor het in kaart brengen van de hoog risicocontacten, een achterstand hebben in opbellen van hoogrisicocontacten en het aanmaken van testcodes. 

Testcapaciteit uitbreiden

Mensen moeten soms twee dagen wachten voor ze een testcode krijgen en dus een afspraak kunnen maken in het testcentrum.  Door zelf testcodes aan te maken willen de gemeenten uit de Zuiderkempen korter op de bal spelen en tegelijkertijd ook de huisartsen uit de regio ontlasten zodat zij zich kunnen focussen op hun zorgtaak in plaats van administratie. Daarnaast zal ook het testcentrum in Geel (foto) haar testcapaciteit uitbreiden. 

Enkel voor hoogrisicocontacten

De medewerkers van de nieuwe hulplijn zullen – na een inschatting van de situatie - enkel testcodes aanmaken voor mensen die een hoogrisicocontact hadden. Wie symptomen heeft kan zelf via www.mijngezondheid.be
een vragenlijst invullen om in te schatten of een coronatest zinvol is en via deze weg een code krijgen. Ook voor algemene coronavragen worden bellers doorverwezen naar de algemene infolijnen en websites van de overheid.

De telefoonlijn moet beschikbaar blijven om hoog risicocontacten zo snel mogelijk aan testcodes te helpen. De hulplijn is elke werkdag van 9 tot 17 uur bereikbaar op het nummer  014 56 79 90.