4u12

Installatiefout gasvuur mogelijke oorzaak ontploffing Turnhout

Een installatiefout aan een gasvuur is wellicht de oorzaak van de zware gasexplosie op oudjaarsdag in Turnhout. Dat laat het parket van Antwerpen weten op basis van de eerste vaststellingen in het onderzoek naar de oorzaak van de ramp.

Het parket vorderde meteen na de explosie een onderzoeksrechter om de oorzaak te onderzoeken. "Samen met de onderzoeksrechter is het parket vrijdag ter plaatse afgestapt. Er werd ook een brandexpert aangesteld die samen met de speurders van PZ Regio Turnhout zondagnamiddag een onderzoek op de locatie heeft gedaan", klinkt het.

"Omdat aan de hand van de gegevens in de huidige stand van het gerechtelijk onderzoek niet kan worden uitgesloten dat de ontploffing mogelijk het gevolg zou kunnen zijn van een technisch probleem bij de externe installatie van een gasvuur én om elk risico uit te sluiten, werd meteen actie ondernemen", aldus het parket.

De politie heeft een lijst samengesteld van adressen waar mogelijk ook een gevaarlijke situatie zou kunnen ontstaan. Het gaat om 11 plaatsen in Antwerpen, Deurne, Wilrijk, Kontich en Schaarbeek. Maandagnacht zijn daar al meteen controles uitgevoerd door de lokale politiezones in samenwerking met de brandweerdiensten en de nutsmaatschappijen.

Sociale huisvestingsmaatschappij De Ark laat weten opgelucht te zijn dat er nu meer duidelijkheid is over de mogelijke oorzaak en dat noch de bewoners noch de huisvestingsmaatschappij zelf een fout hebben gemaakt. Intussen werkt De Ark volop verder om de getroffen gezinnen zo snel mogelijk een nieuwe woning aan te bieden. Deze of volgende week zouden de meesten al een nieuw onderkomen kunnen hebben.

Omdat er nog steeds een probleem is met de stabiliteit van de getroffen appartementen, valt het nog af te wachten of en hoe de bewoners hun persoonlijke spullen nog kunnen ophalen.

Foto: Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele bracht vanmorgen een bezoek aan het ingestorte appartementsgebouw.