2u54

Janssen Pharmaceutica wil onderzoek naar vaccin hervatten

Johnson en Johnson, het moederbedrijf van Janssen Pharmaceutica in Beerse, laat op zijn website weten dat het zich voorbereidt om de zoektocht naar een vaccin voor Covid-19 te hervatten in de Verenigde Staten. Dat onderzoek, dat in verschillende landen werd uitgevoerd, werd een kleine twee weken geleden stilgelegd.

Janssen Pharmaceutica werkt net als heel wat andere geneesmiddelenfabrikanten hard aan de ontwikkeling van een kandidaat-vaccin. Het onderzoek was intussen zo goed gevorderd dat er getest kon worden op mensen.

Maar in de loop van die testfase werd één van de deelnemers onverklaarbaar ziek. Hoewel het niet duidelijk was of de verschijnselen iets te maken hadden met de studie, werd het onderzoek onmiddellijk gepauzeerd. Intussen werd het voorval uitgebreid onderzocht door een onafhankelijke commissie in de VS en die geeft Johnson en Johnson groen licht om verder te werken. Ondertussen onderhandelt het bedrijf met de regulatoren van de andere landen waar de studie liep om ook daar het onderzoek weer op te starten.

(Foto: archief)