10u28

Jeugdhuis Wollewei zet vijf van de zeven personeelsleden aan de deur

In Turnhout kregen 5 van de 7 personeelsleden van jeugdhuis Wollewei hun ontslag. Dat besliste de raad van bestuur van jeugdhuis. Enkelen onder hen waren al meer dan tien jaar in dienst. "Stad Turnhout wees er ons op dat de loonlast van het jeugdhuis veel te hoog is. Als we niets zouden doen, zouden we het jaar eindigen met een diepe financiële put. Een pijnlijke, maar noodzakelijke ingreep”, zegt ondervoorzitter Stijn Bohez in GVA.

De raad van bestuur van het jeugdhuis besliste daarop om de personeelsleden met de hoogste lonen en meeste dienstjaren te ontslaan. 

Het jeugdhuis zit in slechte papieren en het ontslag van de medewerkers is de enige optie om de loonlast naar omlaag te krijgen, zegt de raad van bestuur. Wollewei vroeg extra steun aan de stad maar dat bleek niet mogelijk. De reden voor de financiële problemen is de combinatie van gemiste inkomsten van afgelaste evenementen en het plan om de werking van het jeugdhuis te verbreden naar wat 'oudere' jongeren boven de 20 jaar. Ook de organisatie van corona-veilige evenementen, zoals de de digitale 100 dagen-viering vorig jaar, heeft ingehakt op het budget van de Wollewei.

Volgend jaar kunnen ze het personeelskader dan weer aanvullen met jongere krachten, die minder kosten. Het is niet de eerste keer dat het jeugdhuis in slechte papieren zit, het is wel de eerste keer dat ze moeten ingrijpen voor er een gat in de kas is geslagen.

Intussen komen er vele  reacties op de ontslagen.