17u13

Kempen nadert 1 op 4 volledig gevaccineerden, Rivierenland staat iets verder

We zitten in de voorlopig drukste vaccinatieweken en dat betekent dat veel mensen deze week zijn bijgeteld in de tabellen. Wat de volledig ingeënte inwoners van onze regio betreft, betekent dat stilaan 1 op 4 mensen met 2 spuitjes of 1 Janssen-prik.

Hoe meer jonge inwoners, hoe lager het percentage volledig gevaccineerden

Onze steden die een jongere bevolking hebben, scoren lager dan veel landelijke gemeenten waar veel oudere mensen wonen. De aanwezigheid van rusthuizen speelt ook mee en ook de toevallige aanwezigheid van de grootste vaccinleverancier Pfizer. Dat zorgt in Klein-Brabant voor hogere cijfers omdat het personeel van de fabriek al ingeënt is.

Concrete verschillen in Rivierenland

De gemeente met de hoogste vaccinatiegraad is verrassend Bornem met 32,68% en niet Puurs-Sint-Amands, waar de Pfizer-fabriek staat. Daar zitten ze aan 31,83%. Bonheiden met een gemiddeld oude bevolking en de aanwezigheid van het Imelda-ziekenhuis volgt met 29,1%.

Sint-Katelijne-Waver heeft een vacinatiegraad van 27,7, Putte 27 en Heist-op-den-Berg 26,4.  

De steden Lier met 23,2 en Mechelen met 22 zitten beduidend lager door eerder in dit artikel aangehaalde verschillen. 

De laagste vaccinatiegraad in Rivierenland is voor Mechelen-stad.

Concrete verschillen in de Kempen

In de Kempen bereikt Kasterlee voorlopig de hoogste vaccinatiegraad met 28,1% voor Westerlo met 26,73 en Herselt met 26,7. Lille haalt 25,9, Geel als eerste stad met tegelijk ook een profiel als landbouwgemeente zit aan 25,43 en Mol aan 25,2.  In Olen zitten ze aan 25,16 en in Laakdal aan 25,1. Wat de steden betreft, zit Herentals aan 22,1, Turnhout aan 20,8 en Hoogstraten aan 20,38.

De laagste vaccinatiegraad in de Kempen heeft Baarle-Hertog waar geen rusthuis is. De gemeente ziet 19,56% van zijn totale bevolking nu volledig ingeënt.    

 

Het totaal aantal volledig gevacineerde inwoners in absolute aantallen vind je per gemeente terug op ons vaccinatiekaartje elders op deze pagina.