20u33

Kerkruïne Westmeerbeek staat eindelijk in de steigers

In Westmeerbeek (Hulshout) is eindelijk gestart met de restauratie van de ruïne van de Sint-Michielskerk. Dat gebouw is al een beschermd monument sinds 1938. Maar de restanten raakten toch in verval. Nu worden voorzichtig alle klimplanten verwijderd, om daarna de ruïne te stabiliseren.

Met een constructie in staal, nieuwe nutsvoorzieningen en een nieuwe trap moet de ruïne in de toekomst opnieuw gebruikt kunnen worden voor kleine activiteiten. De gemeente Hulshout, die eigenaar is van de kerk, kreeg van de Vlaamse overheid een erfgoedpremie van een goeie 822 000 euro.

“De restauratie van de Sint-Michielskerk vereist een bijzondere aanpak", zegt Kathleen Helsen, gedeputeerde van de provincie Antwerpen en covoorzitter van Kempens Landschap. "aNNo architecten heeft een ontwerp bedacht dat de ruïne weer stabiel maakt en er tegelijkertijd een extra element van beleving aan toevoegt. Zo worden enkele verdwenen kolommen in de zijbeuk vervangen door een moderne structuur in cortenstaal en zal een nieuwe trap bij de toegang aan de noordzijde tegengewicht bieden om de scheefgezakte muur na de restauratie te ondersteunen.”