14u38

Kerstmarkten Turnhout en Herentals afgeblazen

Het Wintersalon, de kerstmarkt in Turnhout, gaat dit jaar dan toch niet door. Door de slechte coronacijfers heeft het stadsbestuur beslist om Winter in Turnhout in "een afgeslankte vorm te laten plaatsvinden". Geen chalets met drank- en eetgelegenheden dus, wel een wintertuin (foto), een kerststal en een wensboom op de Grote Markt. En verlichte winkelstraten en winterwandelingen in het Vennengebied. Ook in Herentals besliste het stadsbestuur om de kerstmarkt dit jaar af te gelasten. De andere eindejaarsactiviteiten gaan wel door.

"De hoge besmettingsratio in onze regio en de druk op de zorg maken dat we de winterfestiviteiten in onze stad moeten terugbrengen naar een verantwoorde, veiligere editie waarbij contacten beperkt worden", verduidelijkt Turnhouts burgemeester Paul Van Miert (N-VA). "De basiselementen van Winter in Turnhout blijven overeind waardoor we toch nog een gezellige eindejaarssfeer in onze stad kunnen brengen."

Programma

In de afgeslankte editie van Winter in Turnhout is er dus wel plaats voor een kerststal, een wintertuin (met elke woensdag wintervertellingen) en een wensboom op de Grote Markt. In de winkelstraten wordt kerstverlichting aangebracht en kan er op 11 en 12 en 18 en 19 december aan Wintershopping gedaan worden. In het Vennengebied zijn er dan weer winterwandelingen.

Ook de inwoners kunnen hun eigen straten in een gezellige kerstsfeer laten baden. "Straten of buurten kunnen zich inschrijven en ontvangen van ons dan een startpakket met verlichting en leuke extra’s. Hiermee kunnen ze aan de slag, maar uiteraard kunnen ze samen creatief uit de hoek komen om hun straat of buurt op te fleuren en te verlichten. Via een wedstrijd worden de mooist verlichte straat, de warmste ontmoetingsplek of de meest creatieve uitwerking beloond met Turnhoutse cadeaucheques", aldus nog de burgemeester.

Kinderschaatsbaan

Ook in Herentals geen kerstmarkt dit jaar. De verenigingen die zich hadden ingeschreven voor de kerstmarkt, kunnen deelnemen aan de uitbating van de kinderschaatsbaan. Over de baan komt een tent waar ze eten en drinken kunnen serveren volgens de geldende coronaregels van de horeca.

Op 5, 11, 12, 18 en 19 december is er eindejaarshopping. Daarnaast zijn er onder meer ook lichtjeswandelingen en kerstwandelingen in Herentals, Noorderwijk en Morkhoven.