1u46

Klacht Flancco tegen RTV bij de Raad voor de Journalistiek gegrond

De Raad voor de Journalistiek heeft een klacht van Flancco (Flanders Cleaning Company) tegen RTV gegrond verklaard. De reportage laat een man aan het woord die vertelt dat hij gecontacteerd werd door het bedrijf om rookmelders bij hem te komen plaatsen, terwijl hij die niet besteld had. De rookmelders waren echter wel besteld door zijn zoon, tevens eigenaar van de woning, wat niet wordt vermeld.

De intro van de reportage heeft het over ‘een man die waarschuwt voor agressieve verkoop van rookmelders’, de journalist spreekt in zijn commentaar over ‘ondoorzichtige praktijken’, en de bewoner die zijn verhaal doet, spreekt van ‘bedrog op zeer grote schaal’.


De redactie en de journalist hebben Flancco niet gecontacteerd, noch om het verhaal te checken, noch met het oog op wederhoor. Dat strookt niet met de principes over waarheidsgetrouw berichten en checken van informatie en over wederhoor. Gezien de ernstige beschuldigingen die de eer en goede naam van Flancco betreffen, had RTV  het bedrijf voor uitzending van de reportage de kans moeten bieden om te reageren.

De volledige uitspraak van de Raad voor de Journalistiek is te lezen op www.rvdj.be.

(Foto: stockfoto Pixabay)