6u49

Korpschef schrijft boek over Lier tijdens Eerste Wereldoorlog

Er is een nieuw boek uit over Lier ten tijde van de Eerste Wereldoorlog. Lier was destijds zwaar getroffen. Vooral kort na de zomer van 1914, toen de Duitsers en doorbraak wilden forceren richting Antwerpen. De schrijver van het boek is geen onbekende. Stijn Van den Bulck, die vorige maand nog werd aangesteld als nieuwe korpschef van de Lierse politie. Hij heeft jaren gewerkt aan het boek.

Het Fort van Lier ligt er verwilderd bij. Deze plek was ruim 100 jaar geleden het toneel van een korte, maar erg hevige strijd. Het fort maakte samen met dat van Koningshooikt deel uit van een gordel die Antwerpen moest beschermen. De Duitsers wilden Lier voorbij, maar dat gebeurde dus niet zonder slag of stoot. Bijvoorbeeld omdat de Duitsers gebruik maakten van erg zware kanonnen. Het staat allemaal beschreven in het boek Oorlog in het Land van Pallieter. 

Auteur Stijn Van den Bulck is sinds vorige maand een bekend gezicht in Lier. Begin november werd hij aangesteld als korpschef van de lokale politie. Toch is het niet onlogisch dat net hij een werk over de Eerste Wereldoorlog heeft geschreven. Over de Grote Oorlog zijn al honderden boeken geschreven. Maar Stijn Van den Bulck wil in zijn boek iets belichten wat nog nergens anders aan bod kwam: de militaire strijd die zich in Lier en Koningshooikt heeft afgespeeld. Het boek is te bestellen bij zowat alle online boekhandels.