9u46

Kucam ook in beroep veroordeeld voor mensensmokkel en omkoping

Het voormalig Mechelse gemeenteraadslid Melikan Kucam is door het Hof van Beroep in Antwerpen veroordeeld tot vijf jaar cel en een boete van 48.000 euro, voor mensensmokkel en passieve omkoping. Eerder was hij in eerste aanleg veroordeeld tot acht jaar cel.

Kucam stond terecht omdat hij tientallen Assyrische christenen uit het Midden-Oosten tegen betaling op een lijst zou hebben laten zetten zodat ze in aanmerking konden komen voor een humanitair visum. 

De rechtbank beperkte nu de feiten van mensensmokkel tot de vijf personen die met hun volledige identiteit geïdentificeerd konden worden. De gevangenisstraf werd daarom teruggebracht van acht naar vijf jaar. Ook de boete daalde van bijna 700.000 euro naar 48.000 euro. 490.000 euro aan geld en bezittingen van Kucam wordt verbeurd verklaard. De veroordeling van de vrouw en zoon van Kucam werden ook bevestigd.

Het openbaar ministerie vorderde de onmiddellijke aanhouding van Kucam omdat de procureur van mening is dat er recidivegevaar bestaat. Maar daar ging de rechter niet op in. Kucam gaat tegen de beslissing van het Hof van Beroep in cassatie.