7u40

Laakdal meest gevaccineerd, Mechelen minst

In het lijstje van de vaccinaties per gemeente, als we de volledige inentingen in beschouwing nemen afgezet tegen de volledige bevolking is er de afgelopen weken wat verschoven. Laakdal staat nu bovenaan met 64,09% voor buurgemeente Meerhout met 63,59 en buurgemeente Geel met 62,58%. De 3 gemeenten liggen ook in dezelfde eerstelijnszone. De vaccinatiebereidheid lijkt er erg groot. Nu de vaccinatiecampagne richting einde gaat, worden feitelijke gegevens als aantal rusthuizen in de gemeente of bvb ook de aanwezigheid van ziekenhuizen of de fabriek van Pfizer, minder belangrijk. Stilaan wordt de vaccinatiebereidheid doorslaggevend. In eerdere lijstjes zagen we steevast Bornem en Puurs-Sint-Amands bovenaan staan vermoedelijk via hun rusthuizen (in Bornem ook via het ziekenhuis) maar vooral ook via de fabriek van Pfizer die zelf al haar personeel en hun familie inentte, maar dat is niet langer zo.

Laagste vaccinatiegraad voor de steden

Onderaan de lijst verandert er nog niet veel. De steden met hun jonge bevolking scoren nog laag omdat nu pas de groep van de 12-tot 15-jarigen wordt aangeschreven. Mechelen als veruit onze grootste stad staat laatst met een vaccinatiegraad van 47,36%. Daarna volgt de Kempense hoofdstad Turnhout met 49,87%. Als enige halen zij de helft van hun bevolking nog niet.

 

Willebroek doet het met 52,23% ook niet bijzonder goed. Daar horen we in het plaatselijke vaccinatiecentrum dat veel jonge mensen niet komen opdagen. Onze kleinste gemeente Baarle-Hertog scoort ook laag met 52,47%. Lier heeft de op 4 na laagste vaccinatiegraad met 53,04%. 

Het aantal volledig gevaccineerde inwoners per gemeente vind je op ons vaccinatiekaartje.

https://rtv.be/gevaccineerden-regio-kempen-mechelen