21u31

Maatregelen in Dessel na stijgend aantal coronabesmettingen

Dessel neemt extra maatregelen om enkele corona-uitbraken in de gemeente in te dijken. De voorbije 2 weken waren er in totaal 46 nieuwe besmettingen. Dat is opvallend veel voor een kleine gemeente. Dessel scoort daarmee, na Meerhout waar een uitbraak was bij chiro Berg, zelfs op dit moment het slechtst in de Kempen. De gemeente wil voorkomen dat het virus nog verder uitbreidt. En de gemeente neemt nu extra maatregelen die van toepassing zijn in de speelpleinwerking en kinderopvang De Speelplaneet.

Besmettingen lopen op

Vooral onder de jongeren was er de laatste weken een grote toename, deels te wijten na terugkomst van vakantie of kampen. Om verspreiding van het virus tegen te gaan, worden in Dessel nu enkele gerichte preventieve maatregelen genomen bij de speelpleinwerking, die vandaag van start gaan en bij de gemeentelijke kinderopvang De Speelplaneet.

Tijdelijk preventieve maatregelen

Zolang er geen bijkomende duidelijkheid is rond de bron van de vastgestelde besmettingen en mogelijkse risico-contacten bij deelnemers en monitoren, neemt de gemeente tijdelijk bijkomende preventieve maatregelen die later nog kunnen worden bijgestuurd. 
• Weigering van deelname aan de speelpleinen en/of kinderopvang wanneer een gezinslid als hoogrisico-contact werd aangeduid naar aanleiding van een positieve besmetting of verplichte quarantaine in afwachting van een testresultaat (vb. broer is hoogrisico-contact naar aanleiding van terugkomst vakantie of kamp);
• Verhoogde beschermingsmaatregelen van monitoren en begeleiding.

Concrete acties

Uiteraard worden naast deze maatregelen ook andere acties genomen om de speelpleinwerking veilig te kunnen laten verlopen:
• Naast het respecteren van de algemene hygiënemaatregelen (handen wassen, ontsmettingsmiddelen te beschikking,…), wordt de voorkeur gegeven aan buitenactiviteiten (wanneer het weer dit toelaat) en worden de binnenruimtes voldoende verlucht;
• Er wordt gewerkt met bubbels ( bubbel 1 groep 1: 4 - 5-jarigen ) en bubbel 2 ( 6-7- 8 jarigen) en kinderen worden per bubbel begeleid afgehaald op het toegewezen afhaalpunt;
• Kinderen die ziek geweest zijn of symptomen gehad hebben in de laatste 5 dagen voor deelname worden gevraagd niet deel te nemen.