5u38
De wereld vandaag
dinsdag 5 juli
23°C
0 km

Mechelen biedt opvang in nooddorp aan 624 Oekraïners

Mechelen gaat een nooddorp bouwen voor 624 Oekraïense vluchtelingen. Dat komt aan De Nekker. Eerder was er al eens een noodopvang voor asielzoekers aan de kant van de nieuwe brandweerkazerne. Nu komt er dus opnieuw een nooddorp op de parking van de Nekkerhal. Dit weekend worden de eerste van zo'n 200 wooncontainers al geplaatst en over enkele weken moet het opvangdorp operationeel zijn. Het is naast Antwerpen het eerst nooddorp in ons land. Minister van samenleven Bart Somers gaf vanmorgen toelichting.

Niet alleen woonunits maar woondorp rond centrale tent

In totaal komen er 208 logiesgebouwen, goed voor 624 noodopvangplaatsen. Daarnaast wordt er onder andere voorzien in een dokterspraktijk, een speeltuin en een tent van maar liefst 3.200 vierkante meter die het hart van het dorp wordt.

Andere Mechelse initiatieven

Voor collectieve opvang werden de voorbije dagen ook al woonunits geplaatst op het domein van het leegstaand hotel Montréal. Ook de 19 kamers van het hotel zelf worden ingezet voor noodopvang. Samen met de opvang in woningen van Woonpunt Mechelen kunnen vanaf 1 april 250 vluchtelingen langdurig opgevangen worden. Daarnaast werden er al 240 private locaties voor noodopvang aangemeld door particulieren.

"De hogere overheid legt de steden en gemeenten een target op van 0,02 opvangplaatsen per inwoner. Voor Mechelen komt dat neer op 1740 plaatsen. Met de bouw van dit nooddorp komen we alvast in de buurt van de gestelde target” zegt burgemeester Alexander Vandersmissen.