18u38

Mechelen brengt droogte in kaart voor CurieuzeNeuzen

Stad Mechelen doet mee aan CurieuzeNeuzen. Na een eerdere editie rond luchtkwaliteit wil CurieuzeNeuzen dit jaar de hitte en droogte in Vlaanderen in kaart brengen. De organisatie doet daarvoor een beroep op 5000 burgerwetenschappers, die gedurende zes maanden de temperatuur in hun tuin zullen meten. Daarnaast neemt Mechelen deel aan het onderzoeksproject, met 20 meetpunten in openbare parken en tuinen.

Op de lijst van 20 meetpunten voornamelijk parken en stadstuinen, maar ook enkele grasperken in het midden van verharde sites. Dat maakt het mogelijk om bijvoorbeeld de temperatuur aan de Sint-Katelijnekerk te gaan vergelijken met de temperatuur in een zeer nabijgelegen stadstuin, zoals de Tuin van het Aartsbisschoppelijk Paleis (foto onder).

Omdat er in de wijken en dorpen voldoende private eigenaars deelnemen aan het onderzoeksproject, heeft de stad voornamelijk meetpunten in het centrum van de stad opgegeven, op enkele parken daarbuiten na, zoals het Tivoli- of Vrijbroekpark. In de Mechelse natuurgebieden voorziet CurieuzeNeuzen aparte metingen. Elk meetpunt krijgt een slimme sensor die de temperatuur en het vochtgehalte van de bodem meet. Via een online dashboard kunnen de metingen dagelijks live worden opgevolgd.