22u00

Mechelen doet oproep en geeft goede voorbeeld: "Laat je gras groeien tot 1 mei"

De stad Mechelen gaat op heel wat plaatsen het gras pas maaien vanaf 1 mei. En ze roept haar burgers op hetzelfde te doen. “Een bewuste keuze in kader van biodiversiteit en als supporter van de campagne bye-bye-grass,” zegt schepen van Natuur- en Groenontwikkeling Patrick Princen (Groen).

Op bepaalde plaatsen wordt het gras om veiligheidsreden wel gemaaid. "Maar ruim 47 hectaren of 80% van het gras in onze parken, middenbermen en grasstroken laten we echter groeien tot 1 mei. Dat zijn ongeveer 70 voetbalvelden. Voor de meeste zijbermen wachten we zelfs tot 15 juni”, aldus schepen Princen.

De voordelen van een natuurlijker grasbeheer en bloemenweides zijn ondertussen gekend. Meer bijen zijn essentieel voor onze landbouw. Grasland neemt ook meer CO2 op en verhoogt de luchtkwaliteit in onze stad, wat dan weer goed is voor onze eigen gezondheid. "Een hele periode niet of nauwelijks maaien, betekent ook meer rust en stilte in onze stad. Alleen maar voordelen dus om het gras een beetje langer te laten staan", besluit schepen Patrick Princen.