3u53

Mechelen lanceert winterplan: “We mikken op energiebesparing van 15%”

Mechelen heeft een energiebesparingsplan opgemaakt om zo te anticiperen op de stijgende energieprijzen. Dat plan moet niet alleen dienen om de komende winter te overbruggen, maar moet ook fungeren leidraad voor de toekomst. Daarbij focust de stad voornamelijk op het verlagen van de temperatuur en het verminderen van het aantal verwarmde ruimtes. Bovendien wordt ook het sluipverbruik aangepakt, zal de stad inzetten op innovatieve projecten rond zonne-energie en wordt de openbare verlichting gedimd. In totaal wil Mechelen zo’n 15% extra energie besparen deze winter.

De maatregelen van de stad houden concreet in dat de temperatuur in de stadsgebouwen verlaagd wordt tot 19°C, zo’n 3 graden lager dan voordien. Bovendien wordt de verwarming een uur minder lang opgezet en zullen sommige gebouwen, als dat mogelijk is, de deuren gesloten houden om energie te besparen. Zo zal de Zeeridder in de Befferstraat zes maanden en Lamot tijdens de Kerstvakantie dicht blijven. 

Daarnaast wordt de openbare verlichting gedimd tot 30% of zelfs uitgelaten waar dat nodig is. Zo kan er tot 20% elektriciteit van openbare verlichting bespaard worden. Andere zaken die energie slurpen en niet noodzakelijk zijn zullen ook worden verminderd. Zo komt er deze winter geen ijspiste in Mechelen, wordt het gebruik van de fonteinen en waterinstallaties afgebouwd of stilgelegd en wordt er gekeken hoe de kerstverlichting verder teruggedrongen kan worden. Het gasverbruik verwacht de stad ten slotte met 21% te verminderen.

Het winterplan gaat in op 17 oktober 2022 en blijft van kracht tot 17 april 2023.

Foto: archief