1u10

Mechelen lijkt wel belegerde stad

Mechelen lijkt zondag wel een belegerde stad. De politie is massaal aanwezig naar aanleiding van een aangekondigde, maar verboden protestmars.

Agenten van de federale politie hebben zich opgesteld in de buurt van het station om eventuele betogers tegen te houden. Aan het station zelf werden ook hekken met prikkeldraad geplaatst. En de politie op de grond krijgt ook hulp van een helikopter die alles in de gaten houdt.

Verboden

De betoging is gepland door rechtse actievoerders. Ze willen onder meer protesteren tegen de plannen voor een Vivaldi-regering. Volgens de organisator zou zo'n regering te weinig aandacht hebben voor de Vlamingen.

De Mechelse burgemeester Alexanders Vandersmissen verbood de betoging en voerde voor deze zondag ook bijzondere veiligheidsmaatregelen in, zoals een samenscholingsverbod. Zelfs parkings zijn afgesloten.

Het stadsbestuur wil niet dat er extreem-rechtse en racistische slogans worden gescandeerd in de stad, zoals bij een betoging enkele weken geleden in Oostende. Al ontkent de organisator dat er een link is tussen beide protestmarsen. Daarnaast vind het stadsbestuur dat een protestmars, en dus met veel mensen samenkomen, niet kan in deze coronatijden.

 

De politie laat niets aan het toeval over en houdt mogelijke actievoerders tegen aan station.