13u35

Mechelen roept onthardingsteam in het leven

In Mechelen is sinds deze week ook een onthardingsteam aan de slag. Een klein team van drie personen zal kleinschalige onthardingen uitvoeren op het openbaar domein.

Een van de belangrijkste onderdelen van het nieuwe klimaatplan is het herstellen van de sponswerking van de Mechelse bodem. Dit is noodzakelijk om zowel de langere periodes van droogte als het toenemende aantal intense regenbuien het hoofd te bieden. 

Vergroenen van omgeving

Grondige onthardingen zoals in de Struikheidestraat en binnenkort ook in de Spildorenlaan en de Muizenhoek zitten in dat pakket. Bij de heraanleg van straten zullen ook meer plantvakken worden verwerkt. Het ontharden van kleinere stukken beton heeft ook een positieve impact op de directe omgeving: het laat toe straten en pleinen te vergroenen en structurele verkeersingrepen te doen (bv. als wegversmalling).

Ze willen met de kleine ploeg een brede waaier aan onthardingen realiseren. Denk maar aan het maken van grotere geveltuinen, het creëren van extra boomvakken of het ontnemen van delen van een voetpad of rijbaan voor meer groen. Al deze onthardingen zijn plekjes die de stad kan inzetten om het openbaar domein te vergroenen, extra bomen te planten en te werken aan meer biodiversiteit tot in het hart van de stad.

Het proefproject loopt zes maanden. Voor die periode wordt 10.000 euro uitgetrokken aan materialen.