5u12

Mechelen, Turnhout en Geel zijn 'Kindvriendelijke steden'

Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle (CD&V) heeft Mechelen, Turnhout en Geel het label van kindvriendelijke stad uitgereikt. Daarmee wil de minister de steden belonen voor hun inzet om in hun beleid ook écht rekening te houden met de impact van hun beslissingen op de leefwereld van kinderen en jongeren. Mechelen en Turnhout behaalden het label 6 jaar geleden ook al, voor Geel is het de eerste keer.

Mechelen wordt onder meer beloond omdat het op enkele begraafplaatsen elementen heeft geplaatst die kinderen helpen bij het uiten en onder woorden brengen van hun emoties. Turnhout zette dan weer in op mobiliteit. Veilige doorsteken over belangrijke verkeersassen zorgen ervoor dat kinderen en jongeren zich makkelijker kunnen verplaatsen door de stad.

Jeugdraad

De stad Geel ging aan de slag met de bekommernis van de jeugdraad dat jongeren niet meer bekend zijn met het hulpaanbod dat er voor hen is, zoals het JAC. Daarom hebben ze alle informatie over ‘welzijn’ en ‘jongeren’ gebundeld op een website. De website www.klikerop.be en de gebruikte tekenontwerpen kwamen tot stand door de jongeren zelf.