Mechels bouwbedrijf zorgt voor primeur: gerecycleerd beton

don 2 Dec 2021
Het Mechelse Jacobs Beton zorgt voor een primeur in de bouwsector. Want het gerecycleerd beton van het bouwbedrijf is goedgekeurd voor massaproductie. Het 'groene' beton wordt gemaakt met bouwafval. Door het afval te hergebruiken, wordt de afvalberg niet alleen verkleind, het bespaart ook heel wat transport. Het nieuwe beton wordt nu al gebruikt bij de bouw van de nieuwe woonwijk op de Kometsite in Mechelen. Zo'n 30% van de gebouwen op de site zullen gebouwd worden met gerecycleerd beton.

"De voorbije jaren doken er in België her en der al enkele bouwprojecten op die met circulaire beton worden gebouwd", klinkt het. "Maar daarbij stelt zich steeds één groot probleem: voor elk project moet de gerecycleerde beton telkens opnieuw getest en goedgekeurd worden. En die beton mag dan ook alleen voor dat specifieke project worden gebruikt. Precies die omslachtige en tijdrovende procedure mag nu in de prullenmand."

En dat is te danken aan de Mechelse producent Jacobs Beton, want het bouwbedrijf heeft als eerste betoncentrale in ons land de algemene goedkeuring gekregen voor de productie van zijn circulaire beton. Aan kwalitiet en stevigheid moet het groene beton niet inboeten zegt de producent.

Minder transport

Alle materiaalgebruik binnen de bouwsector is verantwoordelijk voor 5 à 10 procent van de wereldwijde CO2-uitstoot, net als voor 30 procent van de globale afvalberg. Een vergroening is dus geen overbodige luxe.

“We sparen meer dan 1.500 ton natuurlijke betongranulaten uit", zegt Alexander Huyghe van projectontwikkelaar Revive. "Enerzijds voorkomen we zo dat er 50 grote vrachtwagens van de steengroeves in Wallonië naar onze site moeten rijden, ofwel 7.500 kilometer aan zwaar beladen transport. Uiteraard een goede zaak wat C02-uitstoot betreft – en voor onze overvolle wegen. Anderzijds verkleinen we ook de bouw- en sloopafvalberg van ons land."