18u40

Mechels stadhuis gisteravond in regenboogkleuren

Op de Sint-Romboutstoren in Mechelen wappert een regenboogvlag en ook de gevel van het stadhuis lichtte gisteravond op in regenboogkleuren. Ook kleine gemeenten doen mee, Berlaar zette de kiosk op de markt in de regenboogkleuren. FOTO: Bert de Leenheer

De gemeenten willen hun solidariteit met het stadsbestuur van München tonen. De Duitse stad wilde vanavond, voor de EK-wedstrijd Duitsland - Hongarije, haar stadion in de regenboogkleuren tooien uit protest tegen de antihomowetgeving die het Hongaarse parlement onlangs stemde. Maar de Uefa verbood dat omdat "er op het EK geen plaats is voor politieke boodschappen."

Dat verbod kwam de Uefa op heel wat kritiek te staan uit verschillende hoeken. Heel wat politici reageerden verontwaardigd. En ook verschillende voetbalclubs, zoals FC Barcelona en Juventus, en spelers zoals de Fransman Antoine Griezman, reageerden al op hun sociale media en spraken hun steun voor gelijke rechten uit. De Duitse doelman Manuel Neuer speelde de afgelopen wedstrijden ook al met een aanvoerdersband in de regenboogkleuren om zijn solidariteit met LGBTQ+-gemeenschap te tonen.

Sportief werd Hongarije gisteravond uitgeschakeld na een 2-2-gelijkspel tegen de Duitsers.