23u03

Mechels Vrijwilligerspunt verbindt vrijwilligers en organisaties

Mechelen heeft voortaan een structureel instrument om vrijwilligers en organisaties met elkaar te verbinden: het Vrijwilligerspunt. Het is een grote vacaturedatabank, enerzijds voor wie vrijwilligers zoekt, anderzijds voor wie vrijwilligerswerk wil doen. Daarnaast vinden bezoekers er advies en ondersteuning, informatie over naderende evenementen en verhalen van vrijwilligers.

Schepen Siffer legt uit: “Het Vrijwilligerspunt moet voor de Mechelaar de eerste stap zijn die hij zet in de wereld van het vrijwilligerswerk. Op het online platform geven we een handig overzicht van alle vrijwilligerstaken die momenteel vacant zijn. Kandidaat-vrijwilligers kunnen filters instellen en zo heel gericht zoeken naar iets wat bij hen past. Het contactformulier dat ze vervolgens invullen, komt meteen bij de juiste organisatie terecht. Zo vinden vraag en aanbod op een heel snelle en toegankelijke manier.”

Meerdere fysieke plaatsen

Het Vrijwilligerspunt is niet alleen online, maar ook met een fysiek punt aanwezig in de stad. In de toekomst zal dat zelf op verschillende locaties in Mechelen en de deelgemeenten zijn. Wanneer de coronamaatregelen versoepelen kunnen de medewerkers mensen ook persoonlijk ontmoeten voor een een-op-eengesprek. Daarnaast zullen ze regelmatig aanwezig zijn op evenementen. Zo kunnen ze alle potentiële vrijwilligers of geïnteresseerde organisaties informeren, motiveren en ondersteunen op maat. 

Voor kandidaat-vrijwilligers die online moeilijker hun weg vinden kunnen een papieren formulier invullen en afgeven aan het onthaal van het Sociaal Huis, Het Predikheren, het Toerismehuis en het Huis van de Mechelaar. Of ze kunnen bellen naar het gratis nummer 0800 20 800.