7u46
woensdag 10 augustus
30°C
17 km

Mechelse Begijnhofkerk na 10 jaar restauratie feestelijk ingehuldigd

Onder grote publieke belangstelling is de gerestaureerde Begijnhofkerk in Mechelen gisteravond feestelijk ingehuldigd. Dat gebeurde in aanwezigheid van de Vlaamse ministers Matthias Diependaele en Bart Somers. Ruim 10 jaar is er hard gewerkt, eerst aan het exterieur en daarna aan het interieur.

Met de inhuldiging komt er ook een einde aan een jarenlange renovatie van alle historische kerken in de binnenstad. Maar dat is geen eindpunt, zegt de stad.

"Ook in de toekomst zal de stad blijven inzetten op haar uitzonderlijk kerkelijk patrimonium. De concentratie van gerestaureerde topkerken in Mechelen is immers uniek in Vlaanderen.", klinkt het.

De Begijnhofkerk werd vanaf 1629 in barokstijl opgebouwd maar in de 20ste eeuw takelde de kerk af. Eind jaren 1980 kwam het gebouw in de stellingen te staan. Dat duurde dertig jaar.

Met een restauratiebudget dat Mechelen afsloot met de Vlaamse overheid, kon de buitenzijde tussen 2014 en 2018 gerestaureerd worden. Meteen daarop startten de restauratiewerken van het interieur. Die duurden tot begin dit jaar.

Tijdens de interieurfase werden niet alleen de muren en de gewelven, maar ook de 23 schilderijen en 18 decoratieve doeken die op hoge hoogte in de kerk hangen gerestaureerd.