17u28

Meeste gemeenten gaan voor vuurwerkverbod met oudjaar: een overzicht

Zaterdagnacht wordt de hemel weer even met talrijke kleuren verlicht. We vieren de jaarovergang, en die gaat traditiegetrouw gepaard met heel wat vuurwerk. Toch stappen meer en meer gemeenten af van die traditie, sterker nog, ze gaan resoluut voor een vuurwerkverbod. Zo is het in 23 van de 27 Kempense gemeenten verboden om vuurwerk af te steken, ook met oudjaar. In regio rivierenland is het beleid over het algemeen iets losser, en mag je in 5 van de 12 gemeenten wel vuurwerk afsteken. Waar je nu juist mag knallen? Hieronder volgt een overzicht.

De Kempen

In de Kempen hebben de meeste gemeenten ervoor gekozen om geen vuurwerk toe te laten op oudejaarsnacht. In het merendeel van de gemeenten kunnen burgemeesters uitzonderingen maken op dat verbod, als ze een uitdrukkelijke vergunning uitschrijven. Maar dat gebeurde enkel in Westerlo. Daar deelde burgemeester Guy Van Hirtum (CD&V) 6 vergunningen uit voor één groot vuurwerkspektakel per deeldorp. In Hoogstraten, Geel, Laakdal, Meerhout, Herentals, Herenthout, Grobbendonk, Olen, Vorselaar, Turnhout, Oud-Turnhout, Lille, Kasterlee, Beerse, Vosselaar, Baarle-Hertog, Hulshout en Herselt hebben de burgemeesters geen uitzondering gemaakt op het verbod. In Balen, Dessel en Mol geldt er een waterdicht vuurwerkverbod, waar ook geen uitzondering op gemaakt kon worden.

In andere gemeenten, zoals Arendonk en Retie, kunnen enkel gespecialiseerde firma’s een vergunning verkrijgen. Vuurwerk afsteken als particulier is er dus in elk geval verboden. Ook in Ravels geldt er een vuurwerkverbod. In de drie gemeentes is de kans wel kleiner dat je beboet wordt als je het verbod schendt. Zo zouden er te weinig agenten op de been zijn op oudejaarsnacht in Retie en Arendonk, en in Ravels geldt er een gedoogbeleid tussen 23 uur en 1 uur.

Enkel in Rijkevorsel en Merksplas mogen particulieren vuurwerk afsteken, als ze een vergunning hebben aangevraagd tenminste.In Rijkevorsel hebben 30 mensen zo'n vergnning gekrege en in Merksplas 10.

Regio Rivierenland

In regio Rivierenland mag je wel vuurwerk afsteken met oudjaar in 5 van de 12 gemeenten. Maar er gelden wel enkele voorwaarden. Zo is in Nijlen, Heist-op-den-Berg en Willebroek enkel geluidsarm vuurwerk toegestaan, bij die laatste moet je ook een vergunning aanvragen. In Mechelen kiest de stad ook resoluut voor geluidsarm vuurwerk, al is het als particulier niet verplicht. In Lier is vuurwerk toegelaten tussen middernacht en 1 uur.

In Duffel, Putte, Sint-Katelijne-Waver, Bonheiden, Puurs-Sint-Amands en Bornem geldt er een vuurwerkverbod. In Bornem kan je wel een vergunning aanvragen voor vuurwerk op een evenement.

Foto: rechtenvrije stockfoto