12u09

Minister Somers heeft 3 voorstellen klaar om racisme in voetbal aan te pakken

In de nasleep van de racisme-incidenten in de wedstrijd tussen Club Brugge en Anderlecht, heeft minister van Binnelands Bestuur en Gelijke kansen Bart Somers samengezeten met de Pro League, Club Brugge en Kazerne Dossin. De minister lanceerde er drie voorstellen om het racisme in het voetbal aan te pakken.

Somers stelt dat het belangrijk is dat spelers en trainers racistische of andere kwetsende uitspraken meteen moeten melden bij de scheidsrechter. Die kan dan bijvoorbeeld de stadionspeaker een boodschap laten omroepen of de wedstrijd stilleggen.

"Daarnaast moeten de clubs de sancties die genomen worden, bekendmaken", zegt Somers. Zo is voor iedereen duidelijk dat racistische, homofobe of andere kwetsende uitspraken niet getolereerd worden. "Door sancties bekend te maken, maken de clubs ook duidelijk dat ze mensen bij dergelijke kwetsende uitspraken uit het stadion uitsluiten."

 

Kazerne Dossin

Tot slot stelt Somers ook voor dat Kazerne Dossin, het museum in Mechelen dat onder meer de Holocaust herdenkt, naar de clubs gaat. "Samen met de clubs en supportersfederaties kunnen ze nadenken over hoe wij een strategie kunnen ontwikkelen zodat we zelf op de tribune actief kunnen reageren op mensen die zich racistisch of homofoob uitlaten", besluit Somers.