17u04

Mondmaskerplicht in de buitenlucht afgeschaft in Geel en Mechelen

In Geel moet je voortaan geen mondmasker meer dragen in onder meer de winkelstraten en de stationsbuurt. Dat heeft het stadsbestuur vandaag beslist. Ook in de buurt van scholen mag je voortaan het mondmasker achterwege laten. Enkel als het druk is en je geen 1,5 meter afstand kan houden, blijft het mondmasker wel verplicht.

Ook binnen in winkels, horecazaken en het openbaar vervoer blijft het dragen van een mondmasker verplicht. Maar in de buitenlucht moet het dus niet meer in Geel. "De vaccinatiecampagne gaat goed vooruit en de cijfers gaan de goede richting uit", motiveert de stad in een mededeling.

"Nu de coronamaatregelen stapsgewijs versoepelen, krijgen we ook opnieuw meer vrijheid. De stad besloot daarom om de mondmaskerplicht buiten niet langer te behouden behalve wanneer het druk is en je geen 1,5 m afstand kan houden. Op basis van de federale regels blijft de mondmaskerplicht in heel wat omstandigheden nog wel gelden."

Mechelen bouwt ook af

En ook Mechelen neemt eenzelfde beslissing. Het baseert zich daarvoor op de beslissingen van het Overlegcomité van vandaag. De komende dagen wordt de signalisatie weggenomen.

“De voorbije weken hebben we gradueel de mondneusmaskerplicht afgebouwd”, legt burgemeester Alexander Vandersmissen uit. “We hebben ervoor gekozen om geen abrupte beslissingen te nemen en het stapsgewijs te doen. De evolutie van de pandemie en de start van het zomerplan van de federale overheid laat ons nu toe om het mondneusmasker op het openbaar domein volledig los te laten"

"Maar dit wil uiteraard niet zeggen dat het virus volledig uit onze samenleving verdwenen is, we moeten nog steeds voorzichtig blijven en ons aan de geldende maatregelen houden,” zo besluit de Mechelse burgemeester.

 

Foto: stad Geel