13u15

Mondmaskerplicht op openbaar vervoer en PLF vervallen

De coronabarometer wordt gedeactiveerd, dat besliste het Overlegcomité. Die barometer stond al sinds maart dit jaar op code geel, maar vervalt nu dus voorlopig. Het Overlegcomité besliste bovendien dat het mondmasker niet meer gedragen moet worden op het openbaar vervoer en dat het Passenger Locator Form vervalt voor de meeste reizen.

Volgens de nieuwe coronaregels is een mondmasker enkel nog verplicht bij de dokter, de apotheker of in het ziekenhuis. Het mondmasker blijft wel aangeraden op drukke plaatsen, woonzorgcentra of tijdens consultaties bij bijvoorbeeld de tandarts of kinesist.

Bovendien is het ook niet meer verboden om een niet-essentiële reis te maken buiten de Europese Unie. Daarbij hoeven reizigers ook geen PLF, vaccinatie-, herstel- of testcertificaat meer voor te leggen. Reizigers moeten ook niet meer in quarantaine of testen op de eerste en zevende dag van hun verblijf. Deze versoepelingen gelden niet voor reizigers die uit een land komen waar een zorgwekkende variant rondgaat.