3u01

Na spoeddienst nu ook geplande ingrepen terug mogelijk in AZ Turnhout

AZ Turnhout kan sinds afgelopen nacht weer dringende zorg verlenen. En vanaf morgen kunnen ook de geplande ingrepen opnieuw plaatsvinden in het het ziekenhuis. Dat was gisteren en vandaag niet het geval. Nadat bij werken gisteren onder het kanaal Dessel-Turnhout-Schoten een glasvezelkabel geraakt werd die de twee campussen van AZ Turnhout verbindt. Daardoor was heel wat software van het ziekenhuis buiten werking en werd de spoedafdeling tijdelijk gesloten en alle operaties en niet-dringend zorg uitgesteld. Het ziekenhuis kan ondertussen de online programma’s die nodig zijn om dringende zorg te leveren weer gebruiken, maar door de kapotte kabel kan AZ Turnhout nog niet op volle capaciteit werken.

Concreet kan iedereen die spoedzorg nodig heeft, weer terecht in AZ Turnhout. Ambulances vervoeren patiënten die dringende zorg nodig hebben weer naar het ziekenhuis in Turnhout. Het ziekenhuis voert ook weer dringende operaties uit. Daarnaast gaat de prioriteit naar de zorg voor patiënten die al in het ziekenhuis opgenomen zijn.

Over het probleem

De glasvezelkabel die gisteren werd beschadigd is een belangrijke verbinding tussen campus Sint-Jozef en campus Sint-Elisabeth. Door de beschadigde kabel werkten de belangrijkste online programma’s waar het ziekenhuis mee werkt gisteren tijdelijk niet, of zeer traag. Artsen en verpleegkundigen konden nog zorg verlenen, maar ze hadden onder andere een tijdje zeer beperkte inzage in de patiëntendossiers. 

Het ziekenhuis heeft dinsdag meteen zijn voorziene back-up oplossingen geactiveerd maar deze kunnen door hun beperktere capaciteit alleen de kritische toepassingen ondersteunen. Daarom besloot AZ Turnhout om voorlopig aleen de dringende zorg terug op te starten. De urgentiediensten van het ziekenhuis kunnen dankzij de back-up systemen volledig normaal en veilig werken.

De firma die de glasvezelkabel heeft beschadigd, gaat deze zo snel mogelijk herstellen, zodat het ziekenhuis weer volledig aan de slag kan. In afwachting daarvan werkt AZ Turnhout achter de schermen verder aan andere oplossingen om zo snel mogelijk, stelselmatig de opnames en raadplegingen weer op te starten. Straks meer in RTV Vandaag.