11u14

Nabestaanden kunnen op eigen tempo afscheid nemen in 24/7 rouwkamer

Uitvaartzorg Van Dooren in Turnhout en Sneyders in Beerse biedt rouwkamers aan waar je tot aan de uitvaart de klok rond bij je overleden dierbare kan blijven. Het concept is uniek in de regio. “De mensen zijn achteraf enorm dankbaar, want uitgebreid en fysiek afscheid nemen, kan een positieve impact hebben op het rouwproces”, legt uitvaartonderneemster Mady Engelen uit.

Terwijl thuisopbaring vroeger een gangbaar ritueel was, is het vandaag uitzonderlijk. Toch merkt Uitvaartzorg Van Dooren en Sneyders in Turnhout en Beerse dat er behoefte is om meer tijd te spenderen bij de overledene. Daarom bieden ze voortaan de 24 uursrouwkamers aan.

Privacy

Die zien er uit als een huiselijk studiootje. Nabestaanden krijgen een sleutel en hebben dag en nacht toegang om in alle privacy afscheid te nemen van hun pas overleden dierbare. Ze kunnen de kamer ook aankleden met foto’s en persoonlijke spullen: kinderen kunnen er bijvoorbeeld tekeningen ophangen of knuffels neerleggen, wat hen kan ondersteunen in hun rouwproces.

Toch is het concept, volgens de uitvaartonderneemster, nog te weinig gekend in Vlaanderen. Straks meer in RTV Vandaag.

Foto: RTV