22u25

Neerslaghoeveelheid van 1 maand vandaag op 1 dag gevallen

In het Oosten van de Kempen is vandaag 70 tot 80 liter per vierkante meter regen gevallen. Normaal valt zo'n hoeveelheid regen op één maand tijd, vandaag gebeurde dat op zo'n 24 uur. En dat is echt uitzonderlijk, zegt ook weerman Samuel Helsen. Maar door de erg natte weken wordt de kans op een echte hittegolf een pak kleiner.

"Het is toch wel vrij bijzonder dat we op grote schaal zo'n grote hoeveelheden neerslag kunnen noteren", aldus Helsen. "Meestal gaat het om lokale wolkbreuken, nu gaat het echt om een actieve regenzone die heel onze regio bedekt. Gisteravond, vannacht en vanochtend was het echt het oostelijke deel van onze regio waar die regenzone lange tijd bleef slepen."

Geen hittegolf

Het gaat om dezelfde regenzone die voor de immense waterellende zorgde in Wallonië, die sinds vannacht over onze regio trekt. Maar het ergste lijkt gelukkig wel achter de rug. Morgen en de komende dagen wordt het beter. En dankzij de regen krijgen we waarschijnlijk deze zomer geen hittegolf in.

"Aangezien de bodem verzadigd is door de regenval van de voorbije dagen en wekn, verwacht ik ook niet meteen extreme temperaturen", zegt de weerman. "De natte bodem zorgt voor meer verdamping van de bodem en het bodemvocht, en dat zorgt voor meer verkoeling. De afgelopen jaren hebben we vaker extreme hitte gehad tijdens de zomermaanden maar dat ging vooraf door een droog voorjaar. En dat heeft mee kunnen bijdragen aan die extreme temperaturen tot wel 40° in 2019 maar zulke toestanden verwacht ik nog niet meteen."