6u50

Niet iedereen in de klas: ‘Help! Ik kan niet naar school’

Niet alle kinderen zitten vandaag weer achter de schoolbanken. Mensen die in sloppenwijken leven hebben vaak geen geld om hun kinderen naar school te sturen.

Focus op onderwijs

De Geelse organisatie Cunina zet al meer dan 30 jaar kansarme kinderen over heel de wereld aan de schoolbanken. Door in te zetten op onderwijs halen ze kinderen uit de armoede in de meest achtergestelde landen zoals Peru, Haïti en Zuid-Afrika.

Normaal focust de ngo zich uitsluitend op onderwijs, maar omdat veel gezinnen honger lijden door de coronacrisis verleggen ze hun focus voor ‘Walk 4 Charity’.

“Terwijl onze kinderen vandaag aan hun eerste schooldag beginnen, moeten elders in de wereld jonge kinderen op het veld gaan werken”, zegt Sophie Vangheel, stichter-voorzitter van Cunina.

Walk 4 Charity

Daarom lanceert de Belgische ontwikkelingsorganisatie Cunina de actie ‘Walk 4 Charity’. Dat doen ze om geld in te zamelen voor Cuninagezinnen. Daarmee kunnen vrijwilligers voedselpakketten aankopen en medische hulp voorzien.

Geen geld voor onderwijs

Cunina merkt dat in hun partnerlanden de scholen sluiten en de economie platligt door de coronacrisis.

“Mensen verliezen hun inkomen en hebben geen sociaal vangnet. Op de Filipijnen zoeken jonge meisjes naar etensresten op vuilnisbelten omdat hun ouders geen geld hebben om eten te kopen. In Oeganda komen kindjes van amper zes jaar oud in kinderarbeid terecht”, legt Vangheel uit.

Bovendien hebben veel ouders geen geld om een schoolopleiding te betalen. Daardoor moeten jonge kinderen op het veld werken of helpen in het huishouden.

“Via een peterschap bij Cunina kan je deze ouders steunen door hun kind naar school te sturen. Ik geloof namelijk rotsvast dat onderwijs nog steeds de beste manier is om een kind uit de vicieuze cirkel van armoede te halen”, voegt ze toe.

 

FOTO'S: Cunina