4u58
De wereld vandaag
dinsdag 5 juli
23°C
0 km

Nieuwe afdeling intensieve zorgen én hybride operatiezaal voor HeiligHartziekenhuis Lier

Het HeiligHartziekenhuis Lier is gestart met de bouw van een extra vleugel, de zogenaamde modulaire bouw. Die wordt gebouwd op hoogte. Op niveau 1 komt een volledig nieuwe afdeling intensieve zorgen, op niveau 2 een uitbreiding van het operatiekwartier. Niveau 3 is een technische verdieping om de nieuwe afdelingen van hedendaagse technieken te voorzien. Twee passerelles op niveau 1 en 2 verbinden de nieuwe vleugel met het bestaande gebouw.

Intensieve zorgen

De toekomstige dienst intensieve zorgen telt twaalf intensieve bedden en vier stroke bedden. De afdeling is ruim, open en handig ingedeeld met voldoende plaats voor apparatuur en materialen. Door de centrale ligging van de verpleegpost is er een goed overzicht en zijn alle patiëntenkamers vlot bereikbaar. Alle kamers worden op dezelfde, logische en ergonomische manier ingericht. 

 

Zorg en welzijn in het operatiekwartier

In de nieuwe vleugel komen drie grote, polyvalente OK-zalen en één hybride operatiezaal. Dat is een hoogtechnologisch operatiekwartier waar klassieke open heelkunde gecombineerd wordt met minimaal-invasieve chirurgie dankzij geavanceerde medische beeldvorming. De zalen en recovery zone zijn ruim en voorzien van hoogtechnologische apparatuur en de modernste technieken. 

Duurzaamheid troef

Uiteraard werd de nodige aandacht besteed aan duurzaamheid en milieu. De isolatie in de nieuwe ziekenhuisvleugel voldoet aan de hoogste standaarden. Regenwater wordt opgevangen en via waterinfiltratieboxen geïnfiltreerd in de bodem en de vesten. Op alle luchtgroepen is er warmterecuperatie. Er komt ook een nieuwe centrale stookplaats met warmtekrachtkoppeling waarmee op een energiezuinige manier en met een lagere CO2-uitstoot warmte en elektriciteit worden opgewekt. Daar zal heel het ziekenhuis van profiteren. Tot slot komt er ook overal zuinige en milieuvriendelijke ledverlichting.

De bouw situeert zich achteraan het ziekenhuis. Daardoor zullen patiënten en bezoekers nauwelijks hinder ondervinden.  De werken zullen ruim een jaar duren.