18u05

Nieuwe expo werpt blik op Assyrische deelgemeenschap Mechelen

Op vrijdag 4 november gaat er een nieuwe expo van start in de Begijnhofkerk in Mechelen. De expo ‘3856 km naar het Westen’ vertelt het verhaal van zes Mechelaars met Assyrische roots. Zij werden geïnterviewd en gefotografeerd op een plaats naar keuze in Mechelen, met beelden uit Zuidoost-Turkije achter hen. De foto’s laten mooi zien dat een identiteit altijd uit meerdere lagen bestaat, want ze tonen de persoon met zowel Mechelse als Assyrische elementen op de achtergrond. De expo loopt nog tot en met 27 november.

‘3856 km naar het Westen’

In de jaren 80 ontvluchtten heel wat Assyriërs hun dorpen in Oost-Turkije door etno-religieuze conflicten die zich er afspeelden. Een deel van hen vond zijn weg naar de Dijlestad, waardoor Mechelen vandaag de dag een grote Assyrische gemeenschap heeft. De kilometers in de titel van de expo, verwijzen dan ook naar het aantal kilometers tussen de Tigris in Assyrië en het Mechelse stadhuis.

De expo gaat door in de Begijnhofkerk en is een samenwerking tussen de stad Mechelen, Dromen over thuis, de Erfgoedcel Mechelen en Torens aan de Dijle. De foto’s zijn op grote doeken geprint die tussen de zuilen van de kerk worden opgehangen. Onder de foto’s staan panelen die het verhaal van de persoon op de foto vertellen en meer uitleg geven. Straks meer in RTV Vandaag.

Foto: RTV