18u19

Nieuwe uitbaters voor portierswoning oude bibliotheek

De Portierswoning van de oude bibliotheek aan de Gebroeders Verhaegenstraat in Mechelen krijgt een nieuwe invulling. Ze wordt omgebouwd tot gastenverblijf en horecazaak.

Sinds de verhuis van het bibliotheek naar het Predikheren was de stad op zoek naar een nieuwe invulling voor oude bibliotheekgebouwen aan de Moensstraat, de Ziekeliedenstraat en de Gebroeders Verhaegenstraat. Ze ging daarvoor in zee met projectontwikkelaar CAAAP uit Gent. Die wil er de woonsite Project 51 met 6 stadswoningen en 16 appartementen realiseren. Kers op de taart wordt een dakmoestuin met een fenomenaal zicht op de binnenstad.

Foto: CAAAP

Daarnaast werd ook een koper gezocht voor de historische Portierswoning. Samen met PAKT, bekend van de dakboerderij op de site ’t Groen Kwartier in Antwerpen heeft CAAAP een kandidatuur uitgeschreven voor een aantrekkelijk en hedendaags concept, waarmee ze eetbaar groen in de stad willen stimuleren en buurtbewoners samenbrengen. 

Het winnend voorstel kwam uiteindelijk van Diederik Beele en Ann Vyvey. Zij willen de site omvormen tot een multifunctionele ontmoetingsplek waar ecologie, circulariteit en gezonde voeding een hoofdrol spelen. De historische Portierswoning krijgt 2 gastenkamers op de verdieping. Op het gelijkvloers is er plaats voor een kleinschalige, alternatieve horecazaak, waar voornamelijk zal gewerkt worden met ingrediënten afkomstig van de dakmoestuin. 

De werken starten eind 2023. Als alles vlot verloopt moet de opening in het voorjaar van 2025 mogelijk zijn.

Foto: Stad Mechelen