20u26

Nike vernietigt 'gerecycleerde' schoenen in fabriek in Herenthout

Uit een onderzoek van Duitse media moet blijken dat sportmerk Nike sportschoenen die klanten in de winkel achterlaten voor recyclage, op grote schaal laat verhakselen in een fabriekshal in Herenthout. Ook gloednieuwe schoenen zouden volgens de onderzoeksjournalisten stelselmatig versnipperd worden.

Duitse journalisten van onder meer Die Zeit en Panorama, wilden te weten komen wat de sportmerkgigant, die in Laakdal z'n Europees distributiecentrum heeft, precies doet met oude schoenen die klanten terugbrengen naar de winkel voor recyclage. Ze plaatsten GPS-trackers onder de zool van een aantal schoenen om na te gaan waar die oude sneakers effectief naartoe gingen.

Uit de datagegevens bleek dat de schoenen terug naar de Kempen komen, maar niet naar Laakdal. De journalisten stelden vast dat de schoenen naar Herenthout werden gestuurd om vernietigd te worden. Nochtans kondigde Nike in 2007 aan dat oude schoenen naar een recyclagefabriek in Meerhout zouden gaan. Onder het label Nike Grint, zouden de materialen van de schoenen daar van elkaar gescheiden worden en verwerkt worden tot korrelig restmateriaal.

"In z'n geheel in versnipperaar"

Maar volgens de Duitse onderzoekers zou dat dus niet gebeuren. Integendeel, de versleten schoenen zouden in z'n geheel in een versnipperaar belanden. De journalisten bestelden ook gloednieuwe schoenen via de webshop van Nike en voorzagen ook die basketbalschoenen met een GPS-trackers alvorens ze terug binnen te brengen.

Ook die schoenen zouden in de verhakselaar in Herenthout terecht zijn gekomen. De journalisten konden ook undercover een kijkje gaan nemen in Herenthout en filmden er met een verborgen camera tienduizenden nieuwe schoenen die klaarlagen om vernietigd te worden.

Volgens de Duitse journalisten zou Nike de nieuwe schoene vooral uit commerciële overwegingen vernietigen. Zo zou een stockverkoop met grote kortingen de marktwaarde van Nike naar beneden kunnen halen.

Nike reageert

Nike laat in een reactie uitschijnen dat schoenen vernietigd werden omdat er mee geknoeid was door de GPS-trackers aan te brengen. “Het beeldmateriaal van de Duitse reportage toont aan dat er een nieuwe Nike performance basketbalschoen werd besteld op nike.com. Vervolgens werd deze opengesneden en werd ermee geknoeid door een GPS-tracker in het product te plaatsen vooraleer het te retourneren. Indien door­verkocht, kan dat een veilig­heids­­risico vormen voor atleten en consumenten. Volgens ons beleid, alsook om atleten en consumenten te beschermen, worden schoenen waarmee geknoeid werd, doorgestuurd voor recyclage naar Nike Grind”, aldus het sportmerk.